Let's share yur kind words here... (" _ ")

Friday, September 9, 2011

Resepi buat kamu yang jauh

Marinara kah? 
Assalamualaikum wrht.

Genap 7 hari mereka melangkah meninggalkan tanah air. Hari ini saya menerima permintaan daripada mereka. Permintaan yang tidak pernah terlintas di fikiran. Saya cuba tunaikan di sebalik rasa 'segan' yang menerpa. Lalu, saya kongsikan di sini untuk tatapan mereka dan juga anda yang membaca. 

Spagetti UA ala lidah melayu.

Bahan-bahan:-

Spagetti / Makaroni 
Bawang besar
Bawang putih
Cili padi (orang perlis kata cili api)
Tomato ( separuh dikisar, separuh dipotong dadu)
Daging/Ayam cincang
Udang 
Tomato puree
Sos Prego
Cendawan Butang
Carrot
Sos Tiram
Kicap
Sos Cili
Oregano 
Garam
Minyak untuk menumis

Cara-caranya :-

Persediaan.
- Rebus spagetti / makaroni (letak sket minyak dan garam semasa rebus)
- Hiris sedikit bawang besar untuk tumis.
- Dadukan tomato untuk tumis juga.
- Kisar  / Tumbuk / hancurkan bawang besar,bawang putih,cili padi dan tomato.
- Hiris cendawan butang dan carrot ikut citarasa.

Jom masak ( main campak-campak je nih...)

- Panaskan minyak masak.
- Tumis bawang dan tomato (yg dihiris dan didadu tadi)
- Masukkan udang dan daging/ayam cincang.
- Masukkan sos tiram . Kacau sehingga naik bau.
- Masukkan bahan yang dikisar tadi.
- Masukkan tomato puree, sos prego, kicap dan sos cili.
- Masukkan carrot. (masak sehingga carrot sedikit lembut)
- Masukkan cendawan dan oregano.
- Letak garam secukup rasa.
- Sekarang boleh rasa dan adjust ikut citarasa lidah anda.

Maka, siaplah sudah kuah spagetti anda. Senang je kan? Semua orang boleh buat...

Cita rasa kita semua berlainan,ada yang suka masam,kurang kan lah cili tu,..sapa suka pedas, tambahkan lagi,..walaupun makanan ni ala-ala western or italian,,..tetapi tak salah untuk kita adjust ikut selera kita kan? Maka, selamat mencuba ya...

Kepada orang yang jauh di bumi Anbiya' sana, semoga berjaya memasak spagetti ala UA nih,.., bila dah siap jangan lupa snap gambar dan sila upload untuk tatapan kami semua ya...

Wallahualam.

No comments: