Let's share yur kind words here... (" _ ")

Wednesday, November 25, 2009

Jauh Perjalanan....

Opkim d'mahsuri 2009
Oleh : Nawal Abd Kadir

Pada 13 November 2009 telah bermula suatu perjalanan yang melibatkan dua biji bas daripada UKM Bangi menuju ke jeti Kuala Perlis untuk ke Langkawi. Mereka adalah peserta program anjuran Persatuan Kebajikan Mahasiswa Kedah ( PKMK ) UKM untuk program Operasi Khidmat Masyarakat di Mukim Ayer Hangat, Langkawi.

Hari ini telah genap seminggu saya pulang ke rumah setelah selesai program tersebut pada 18 November 2009 yang lepas. Namun, kenangan di sana amat sukar dilupakan kerana ia amat manis dan memberi banyak pengajaran kepada saya.

Teringat semasa form 3 dulu, guru BM kesayangan saya iaitu arwah Ummi Halimaton suruh kami semua menghias kulit buku dengan gambar dan kata-kata..saya telah mendapat pujian daripada beliau. Antara kata-kata yang saya tulis..yg sy masih ingat laa..

' Jauh perjalanan, luas pemandangan, tinggi pengetahuan, tambah keimanan, tingkat ketaqwaan..'

Justeru semasa saya mengikuti opkim di Langkawi, ternyata ada benarnya ungkapan yang pernah saya tulis dahulu.. Begitu banyak kebesaran Allah yang dapat saya lihat dan kagumi. Banyak nilai yang saya pelajari semasa di sana. Alhamdulillah saya berkesempatan mengikuti program tersebut.

Saya kongsikan sedikit gambar semasa di sana..

Bersama Mak Angkat sewaktu baru tiba di Balai Raya Kg.Padang Lalang
Gadis coklat.. sewaktu riadhah di tepi pantai Tg. Rhu

Sewaktu lawatan keliling Langkawi..
ni di taman haiwan selepas menaiki cable car..
keras tau bulu rusa tuh..


Saya sempat menaiki bot menerusi kawasan pokok bakau
dan merentas Laut Andaman dan melihat
pelbagai jenis bukit yang terbentuk menyerupai
kasut, king kong, budak kecil dsb.
Subhanallah..

Tengok tu.. macam king kong kan ??

Insya Allah,.saya akan kongsikan pemandangan-pemandangan yang sempat saya rakamkan semasa di Langkawi dalam entri seterusnya. Subhanallah... kalau kita tidak meneroka alam ini, manakan kita tahu betapa hebatnya alam yang Allah cipta ini dan betapa kerdilnya kita di sisiNya.

1 comment:

Mohd Shahabudin Md Yatim said...

bila melihat ciptaan tuhan.. maka sedarlah, bahawa hidup kita mestilah dalam landasannya...