Let's share yur kind words here... (" _ ")

Friday, October 22, 2010

Pelajarku


Para pelajar.
Oleh : Cg. Nawal.

Insya Allah hari ini sudah masuk minggu ke-14 saya mengajar di Ma'ahad Attarbiyyah al-Islamiyyah (MATRI). Kalau kat Universiti dah kira dekat nak habis satu semester la ni. Agak lama juga tapi tak terasa lama tu sebab Matri cuti lama masa raya hari tu. Pelbagai pengalaman dapat dikutip semasa berhadapan dengan para pelajar di sini. Kerenahnya pelbagai sama seperti yang saya lalui semasa praktikal dahulu cuma agak mencabar kerana bilangan di dalam kelasnya ramai. Bayangkan ada 40 pelajar lelaki dalam suatu kelas dan masing-masing petah bercakap? Suara kita pun tenggelam dibuatnya.

Apa yang saya lakukan untuk mengatasi masalah ini adalah dengan menyediakan aktiviti-aktiviti yang mencabar minda mereka, memerlukan kerjasama dalam kumpulan serta mengurangkan peluang bercakap yang bukan-bukan di dalam kelas saya. Adakah saya berjaya mengatasi masalah itu? Saya berani menyatakan saya berjaya mengurangkan hanya 50% masalah itu. Namun, saya sudah cukup bersyukur kerana masih ada antara para pelajar saya yang berminat untuk pelajar dan setia memberikan tumpuan. Alhamdulillah.

Para pelajar yang rajin,baik,bersungguh-sungguh serta menghargai aktiviti yang saya lakukan di dalam kelas mereka menyebabkan saya sentiasa bersemangat untuk terus memberikan yang terbaik untuk mereka sedaya mampu saya. Pelbagai cabaran dan dugaan yang menimpa mematangkan saya dalam menghadapi kerenah pelajar. Saya belajar bagaimana untuk tidak mengambil hati dengan kata-kata atau gurauan melampau pelajar terhadap saya, saya belajar untuk bersabar pada kadar yang maksimum dengan kerenah mereka yang benar-benar menguji kesabaran saya, saya belajar untuk tidak berdiam diri dengan menerima sahaja kritikan pelajar yang pada fikiran saya salah dan perlu diperbetulkan, dan saya belajar untuk tidak bersikap pilih kasih terhadap para pelajar saya.

Tiada istilah mudah dalam karier seorang guru kerana guru ibarat jurutera manusia. Manusia bukan benda mahupun haiwan. Manusia punya akal dan seribu kerenah yang berbeza antara satu sama lain. Justeru kesabaran dan kesungguhan yang ada dalam diri seorang gurulah yang memungkinkan mereka terus mengorak langkah berkongsi ilmu dan pengalaman yang dimiliki dengan para pelajar. Saya masih bertatih di atas sebatang jalan yang sudah ditempuhi oleh ramai pendidik-pendidik lain dan masih banyak yang perlu saya pelajari. Maka, persinggahan saya di bumi Matri untuk bersama adik-adik pelajar adalah suatu medan yang sedikit sebanyak dapat mengasah diri saya untuk menjadi seorang Pendidik yang Rabbani...insya Allah..

Mudah-mudahan masa depan saya dalam bidang perguruan ini akan terus cemerlang bersama para pelajar saya dan saya mengharapkan Allah mempermudahkan jalan saya selama 5 tahun yang bakal menjelang untuk berkhidmat di bawah Kementerian Pelajaran .Seterusnya mengabulkan impian saya untuk menyambung master dan terus berbakti di bumi wakafan tercinta insya Allah...

Pelajar saya tetap akan saya simpan dalam hati walau di mana saya berada insya Allah..
Pelajar, andai kamu tahu semangat yang ada dalam diri seorang guru.....

Harap anda yang membaca sudi mendoakan saya. Terima Kasih.

2 comments:

syarif rahman said...

Hmmm

hood@sunny said...

masya allah
semoga k Nawal terus istiqamah menjadi daieyah sekaligus murabbiyah.

gambatte ne
syiddi hilik ^___^