Let's share yur kind words here... (" _ ")

Friday, December 23, 2011

ReAKTIF 2011 Sehari yang mengikat hati...(1)

Padat & Memikat
Oleh :nawalsensei

Assalamualaikum wrht.

Berikut merupakan kisah perjalanan suatu hari yang layak dikatakan bersejarah dalam hidup saya pada tahun ini. Andai tahun lepas saya diamanahkan untuk mengendalikan suatu kem yang pertama kalinya diadakan atas kaki KeARAH Ps sendiri iaitu KMK2010,..tahun ini saya diminta untuk menganjurkan suatu program untuk mengumpul kembali para peserta KMK2011 dan KASEH2011 dan program tersebut dinamakan ReAKTIF2011 dan merupakan ReAKTIF pertama juga seumpamanya. Alhamdulillah.Setinggi kesyukuran dipanjatkan ke hadrat Allah kerana melancarkan segala urusan yang telah dirancang. 

Para Urusetia/Fasilitator bergambar dengan peserta.
ReAKTIF : Reunion KMK/KASEH Towards Islamic Friendship

Program bermula dengan sessi pendaftaran yang dibuka seawal jam 8.00am di Eagle Park Resort,Bukit Ayer,Perlis. Suasana pagi yang tenang menghantar damai dalam hati. Peserta mula tiba jam 8.15am dan sedikit demi sedikit bertambah apabila jam menginjak 9.00am.

Kelihatan Danial Afiq dan Abdullah Farhan yang akan bertindak sebagai Komandan Kem telah bersedia dan mendekati adik-adik peserta yang sedang beratur. Seperti yang dijangka, adik-adik peserta yang hadir berjumlah seramai 45 orang . Jam 9.00am majlis bermula dengan bacaan surah al-Fatihah.


Slot pertama ialah Ice breaking dan team building. Para peserta diperdengarkan dengan Nasyid Tema ReAKTIF iaitu Jalinan nyanyian kumpulan nasyid UNIC. Kemudian, para peserta bersama fasilitator dan urusetia berdiri sambil menjalinkan tangan menasyidkan Jalinan bersama-sama. Suasana pagi yang sunyi mula riuh dengan suara adik-adik yang berpadu dengan suara kakak-kakak dan abang-abang.Kemudian, dalam slot ini para peserta diminta oleh Komandan Kem untuk bermain dengan tiga permainan iaitu Stand Up, Indian Chief dan The Hand Game. Alhamdulillah, ketiga-tiga game ini sedikit sebanyak berjaya memecahkan 'ais' dalam kalangan peserta dan juga fasilitator. Aktiviti yang dilakukan sangat sesuai dengan jumlah peserta yang sedikit dan ternyata sangat menghiburkan.


memberi cth kedudukan game stand up
Iqbal Bustami sebagai the indian chief...Fasilitator tunjuk cara main the hand game
Adik-adik peserta bermain bersama-sama

berjaya tak pecahkan ais dalam kumpulan? insya Allah,kan?
Tepat jam 10.10am, para peserta telah duduk di dalam kumpulan bersama fasilitator masing-masing dan bersedia untuk sessi Sharing Fikrah atau Halaqah Tazkirah. Terdapat 8 buah kumpulan yang dapat dibina iaitu 5 kumpulan peserta KMK dan 3 kumpulan peserta KASEH. Tajuk untuk peserta KMK ialah ' Apa Erti Saya Menganut Islam di Sudut Akidah'  manakalah tajuk  untuk peserta KASEH ialah 'Limau Masam' yang berkait dengan sirah Rasulullah dengan wanita yahudi.

Kumpulan Hazmin
Para peserta dibekalkan dengan sekeping kertas dan pensil ReAKTIF2011 untuk mencatat kerana ilmu itu akan mudah meresap dalam hati dan fikiran jika melalui tiga proses iaitu mendengar, melihat dan mencatat.(Abdullah Farhan).

Kumpulan Amin Abral dan Izham
Kumpulan Khaulah dan Amalina
Kumpulan Hanani dan Naimah
Kumpulan Arwa
Kumpulan Nafis dan Irfan Fauzan
Kumpulan Nasywah
Untuk menjimatkan masa, Abdullah Farhan telah membenarkan peserta untuk mengambil kudapan sambil mendengar nasihat dan kata-kata akhir daripada Fasilitator. Kudapan untuk pagi itu ialah Roti D'Melati ( roti syamil pc bakri) dan air cucuk. Kemudian, para peserta diberi penerangan tentang Slot Master Chef ReAKTIF oleh Komandan Kem. Slot ini merupakan slot Pertandingan Memasak dengan dua modul berbeza antara peserta KMK dan peserta KASEH.

Sibuk membeli belah di gerai Pak Usu
Setiap kumpulan dibekalkan dengan RM50 untuk membeli barang.
Gerai Jualan Master Chef ReAKTIF2011
Ayam RM5 sekeping...
Hazwan- Wan Akmal- Hanif- Solehin
Hakim Rasa dan Juri Hiasan dan Kekemasan
AJK Makanan ReAKTIF yang setia..
Makcik yang setia menyokong dan memberi semangat
Timbalan Pengarah a.k.a AJK Teknikal yang sibuk uruskan dapur dan peralatan
untuk adik-adik peserta...
Siap sedia tempat untuk memasak..
Pak Usu yang membantu...
Tekun membeli belah...
Gerai Kak Ujah....
Berbincang menu yang akan dimasak...
Bersatu kumpulan nih..
Kumpulan yang mendapat gelaran Master Chef ReAKTIF KMK
Kumpulan  No Name..
Kumpulan yang menjadi Master Chef ReAKTIF KaSeh
bagus si cilik berdua nih...


pesiang..
sengihan arwa.
pakcik hamid memantau...sesekali menasihati kami
tekun  dua beradik ni pesiang ikan..
"Seronoknya kami kak..." kata mereka.
Syaza, Naimah dan Khaulah.
Situasi semasa Slot Master Chef..

pening ka nak masak apa?
Fasilitator memantau..
Kumpulan yang mendapat tempat kedua..
Wajah gembira sambil memasak..
Sessi memasak..
Tekun dan gigih..
Fasilitator teruja melihat hasil kumpulan adik-adik mereka..

Ayam masak kicap...
Kumpulan yang soleh

Makan secara jama'ie
Ukhuwwah terjalin antara  Urusetia- Peserta...
Sambal ikan....
Slot Master Chef berakhir apabila juri selesai mengambil markah daripada segi rasa, warna, hiasan dan juga kekemasan dan kebersihan barang peralatan memasak. Para peserta kemudianya diberi peluang untuk menikmati juadah yang dimasak mereka. Masa ketika itu menunjukkan jam 1pm. Setelah selesai sessi menjamu selera secara berukhuwwah dan ceria dengan usikan urusetia serta fasilitator, para peserta bersedia untuk solat Zohor secara berjemaah.

Bersambung...

1 comment:

~ Pelaut Rabbani ~ said...

Wah.. knawal. kelihatan seperti adik2 perlis sudah semakin dekat dengan kita.

Bahkan program kita sperti sudah ada mad'u tetap.

Satu perkembangan yang baik. Alhamdulillah.

Menanti sambungannya.