Let's share yur kind words here... (" _ ")

Tuesday, March 15, 2011

Dari Dapur RIMBA 3 (2)

Langkah seorang daie
Cerita Rimba (2)

Tekun mengacau  Bihun
13 Mac bermula seawal 4.30 pagi apabila Hannan dan Syafiq sudah berada di dapur merendam bihun. Saya tiba di dapur pada jam 5.15 pagi dan  Syafiq sudah mula menumis round pertama Bihun Rimba. Bihun Rimba ni penuh sederhana. Bahannya sangat mudah dan ringkas. Hanya ikan bilis menjadi perencah. Bukan itu yang mahu dihilightkan tetapi kesungguhan dan kesanggupan adik-adik berdua ini menjadi inspirasi saya untuk terus sabar melawan keletihan dan kantuk dinihari. 

Hannan dengan bihun yang direndam lalu ditoskan...

Saya tidak mampu untuk mengacau bihun dalam belanga sebesar ini.
Alhamdulillah, ada orang ni.
Hampir Subuh, Yat datang membantu. 
Subuh : barulah yang lain-lain muncul membantu.
Time ni dah masuk round keempat dah....
muaz in charge air teh...mcm2 ragam pulak adik saya nih...
Yat n Hazwan amik alih tugas untuk round yang kelima sbb syafiq g solat subuh..
Menu Bihun Rimba : Tumiskan bawang yg dihiris, kemudian masukkan bawang besar dan
bawang putih yang diblend bersama lada hitam, then masukkan sos tiram, sedikit cili giling dan kicap pekat.
Masukkan garam secukup rasa, dan ikan bilis. Setelah sebati masukkan bihun. Adjust ikut citarasa sahaja.
Mudah dan katanya sedap. Alhamdulillah.
Aktiviti pagi bermula selepas selesai sarapan iaitu aktiviti Jaulah Sirah ke Bukit Ayer. Adik-adik jelas begitu gembira dengan aktiviti outdoor ini. Sebelum itu, mereka bergambar dahulu untuk kenang-kenangan.


Fasilitator, JK Keselamatan dan JK Dokumentasi
Setia berkhidmat untuk RIMBA...
Peserta puteri bersama-sama dengan fasilitator dan urusetia
Ini adalah sessi melakar memori bersama adik-adik RIMBA. Kami yang berada di dapur terasa malas mahu melangkah ke sana. Maklumlah baru sahaja selesai dengan sessi makan pagi kan.Namun, ada seseorang melangkah menuju ke dapur dan mengarahkan kami untuk menyertai mereka yang sedang bergambar di padang kawad. " Kak Nawal, This is an order"... hah sudah dah...Bila Pengarah dah kata macam tu,..kena laa ikut. " Join ja,..xmandi pun xpa,bukan bau pun dalam gambar"...Itu kata-katanya sambil berpaling menuju ke padang kawad.
Inilah dia Pengarah yang 'memahami' itu.

Adik-adik putera posing atas arahan kem kom abang salim..

peserta putera dan fasilitator serta urusetia
Para fasilitator dan Urusetia RIMBA 3.
Dalam gambar ini adalah sebahagian fasilitator dan urusetia. Nampak tu pakcik Ghazali duk gamit siapa-siapa lagi yang lambat. Lalu, saya menyeru " Pakcik,turun tangan tu"...sebab saya nak snap dulu mana yang ada. Bunyi macam garang ja kan? Minta maaf pakcik, tak niat nak marah pakcik tapi nak ambil dulu mana yang ada. Sumimasen. 

ni baru molek sket...hehe
Berikut merupakan gambar-gambar lain yang sempat dirakamkan.

Puteri-puteri masa solat subuh
Jaulah Sirah..merentas Rimba
Hadapan sekali : Abdullah Umar bersama ahli kumpulan.
Putera-putera waktu solat maghrib kalo xsilap
Fasi n urusetia menjamu selera,..berjemaah
Si cilik makan bersama-sama..sungguh comel..
AJK Makanan yg superb!
Menu masakan makcik mardziah dan makcik latifah
Pengarah Produksi dan Penerbitan KeARAH..insya Allah lebih mantap lg...
Tuu dia...Tauke Nasi kita...
Mengelap pinggan..menghabiskan baki tembikai...rajin sungguh
adik berdua nih...
Sekian sahaja coretan daripada Dapur Rimba 3..

Maaf dipinta kepada semua adik-adik  team RIMBA kerana tidak dapat serta membantu sepenuhnya. Hanya sekadar  memberikan pandangan dan nasihat dan muncul pada hari program membantu seadanya sahaja.

Wallahualam.

8 comments:

~MQ~ said...

hahaha..
hebat betul kak nawal,
bila2 nnt boleh tlg ajar buat artikel mcm ni?
menarik dan menceriakan,
tidak kering gusi membacanya.. (",)
'Dari dapur Rimba 3 (3)' ada x?
klu ada jgn lupa inform..

syabas!!

yg terus menanti,
~ MQ ~

ummu_ammar said...

MQ,..mana ada hebat,..sekadar berkongsi rasa hati..
Kalau bab menulis atrikel,serah pada Qawiem,..lebih baik..

Segala rasa ceria,menarik dan tidak kering gusi dirasakan kerana anta turut bersama di RIMBA di sana...

Pss...act kak nawal yg tertunggu2 entri Qawiem ttg RIMBA..

Dari Dapur RImba (3)? Tgklaa kalo rajin,ada kot.. Thanx MQ!!

juga menanti tulisan2 MQ,
Sis_N

Anonymous said...

kak nawal...saya gemuk la dalam gamba tu..tamau2...bg la gambar "tough" sket..haha..apapun..btul kata qawiem...tak kering gusi bila baca..:D

ummu_ammar said...

adikku,..mana gemuknya? xjumpa pun..hehe..

Anonymous said...

knal ke sapa...?haha

ummu_ammar said...

kenal laa dik oii...i'm yur sensei rite? emmm...

Anonymous said...

ye ke x kering gusi.. kmi bca x larat nk senyum smpai kering air liur.. haha..
k.ummu ammar... ada sesuatu yg kurang adil d sini.. gmbar kmi x de.. x cukup lengkp laa artikel nie jd nye..


yg sungguh kuciwa,
1144

ummu_ammar said...

>> yang sungguh kuciwa,..

Gambar tiada tak bermaksud lupa,
cuma xda rezki nak tayang muka,
ada soalan UA nak tnya,
siapakah gerangan tuan disana?

Skali mcm kenal..tp takut silap orang...silakan tuan/puan/cik/encik kenalkan diri ya...(",)