Let's share yur kind words here... (" _ ")

Sunday, December 14, 2008

Kami yang bergelar " kakak " ( version 2 )

We both 'kakak'. ( mengimbau kenangan )
By : Nawal Abd Kadir

Kalau tulisan version 1 specific pada kami berlima..pada awal pagi 15 Disember ni...saya terimbau kenangan bersama rakan2 dalam kelas ketika belajar di Matri dulu.. seingat saya, batch kami iaitu batch 1999-2003 merupakan antara batch yang sedikit . Masa form 1-3 kelas saya dalam lingkungan 24-30 orang sahaja. Begitu juga dgn 3P2... lepas form 3 dan melangkah ke alam form 4, bertambah sedikitlaa bilangan yang tinggal. Kelas saya iaitu kelas sastera dgn nama Jaheez al-Muqaffa' tinggal 24 orang dan kelas sains, Akademi Al-Zarqiyali pelajar puterinya hanya 8 orang. Jadinya bila digabungkan nama kelas jadilah AQZAR dan bilangan sahibah ialah 32 orang.
Dan dalam 32 kami, saya cuba senaraikan 'kakak' yang ada dalam batch kami mengikut urutan meja ketika dalam kelas form5 dulu.. ( ingat ke tak ek?? ).....( ala..rindunya kat semua )..

1. Taqiyah Khadijah bt Ghazali
2. Ilani bt Abu Hassan
3. Zunairah bt Mohsin
4. Sharifah Shahadahtulzana bt Syed Sallahuddin
5. Noor Aliya bt Abu Zaharin
6. Munirah bt Abd Halim
7. 'Aishah bt Mohd Asri
8. Nabilah bt Bakri
9. Atiqah bt Ghazali
10. Nawal bt Abd Kadir
11. Nur Rasyidah bt Zolkepli
12. Siti Sumayyah bt Musa
13. Mashittah bt Nordin
14. Fatimah Zanirah bt Nordin
15. Aisyah Humaira bt Alias
16. Nur Aqilah bt Mat Nor
17. Nur Hafizah bt Zarullail
18. Wan Kamilah bt Wan Abdullah Sabary ( yang ni anak ke-5 tapi panggilannya kakak )

yang lain2...

1. Munzirah bt Uzir ( kak ngah )
2. Noor Laila bt Ariffin
3. Suhaimah bt Mohamad Noor ( kak ngah )
4. Sharifah Nur Salsabila bt Syed Salim Idid. ( adik )
5. Zakiyah bt Abdul Hadi ( bongsu perempuan )
6. Rufaidah bt Adrus ( kak ngah )
7. Sharifah Suhailey bt Syed Aziz
8. Nadiah bt Abu Yazid ( kak ngah )
9. Nur Farhana bt Hamdan ( anak ke-3 )
10. Nur Fahada bt Hamdan ( anak ke-4 )
11. Siti Sarah bt Dzakaria
12. Nurul Huda bt Yaakob
13. Siti Rohaya bt Mohd Shaharin Anuar ( Acik )
14. Khairiah Kamilah bt Turahim ( kak ngah )

Alhamdulillah,,tersenarailah nama 32 orang puteri batch kami di Matri dulu. ( tq atas pertolongan fizah..ada terlupa 2 nama tadi.kih2.. ) emm..nanti saya cuba cari gmbar2 lama zaman sekolah dulu untuk dikongsikan di sini..hah..setakat yang tersenarai..agak ramai juga 'kakak' dalam kalangan kami...tak ketinggalan 'kak ngah' ramai jugak...

emm..terasa macam nak kembali ke zaman sekolah dulu. tapi mana boleh kan... kena terima hakikat sekarang dunia dah lain..tak sama dgn zaman sekolah di Matri dulu.. teringat plak kata2 abang nur muhammad, zaman berada di Matri umpama benih yang baru disemai..kalau sawah padi tu ..yang anak pokok padi...dan setelah keluar dari Matri, maka sirnalah rupa wajah dunia sebenar dan jadilah kita pokok padi yang harus teguh berdiri di atas kaki sendiri melawan arus cabaran, dugaan dan rintangan yang menimpa. Dengan berkat kutipan mutiara2 di lubuknya iaitu Matri, didoakan semua sahabat dan sahibah pelajar Matri terus tetap bersama keimanan yang mantap, ukhuwwah dan mahabbah yang mantap dan menjadi seorang daie ilallah yang juga mantap..

p/s : yang dah walimah..nak tahu siapa? yg di bold tu...

Wallahua'alam..

2 comments:

Anonymous said...

Salam...Nawal...Thank you atas post yg sgt bermakna ni..
bila agaknya kita dpt berkumpul b'sama2 ye? Ya Allah..izinkanlah pertemuan kami semua walau seketika...amin..Luv u fillah..Khairiah =)

ummu_ammar said...

wslm khair..
sama2..ana sangat merindui shbt2 ana..
sama2 lah kita berdoa kita berkesempatan utk bertemu dan berkasih2 sayang krn Allah.