Let's share yur kind words here... (" _ ")

Thursday, December 25, 2008

Rehlah Keluarga 2008

Hari Keluarga Matri
Tarikh : 25 Disember 2008
Oleh : Nawal bt Abd Kadir

Tanggal 25 Disember lalu..suatu program kekeluargaan telah dianjurkan oleh pihak Matri ( Ma'had Attarbiyah Al-Islamiyah ) iaitu Hari Keluarga Matri yang bertempat di Wang Mu, Perlis. Pelbagai aktiviti yang menarik telah di susun oleh Ahli Jawatankuasa perancang. Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar walaupun terselit kekurangan di sana-sini. Itu adalah suatu kebiasaan bagi pelajar Matri khususnya dan ia menjadi suatu yang sangat istimewa kerana pengalaman sebegini mungkin tidak dapat ditimba di tempat lain.


Aktiviti di Wang Mu bermula dengan sarapan pagi @ kudapan. Kemudian, aktiviti trekking atau lebih tepat berjalan kaki di sekitar kawasan. Riadhah tersebut dimulakan dengan acara memanaskan badan yang diketuai oleh Pak Ca. Lama tak jumpa pak ca dan dengar arahan2 kawad pak ca. Teringat time kat matri dulu.Emmm...

Seronok melihat wajah2 ceria semua yang hadir dari kanak2 kecil hingga ke makcik2 dan pakcik2. Kami memulakan perjalanan mengikut arah perjalanan yang dibawa oleh pak ca. Kemudian, bermula lah aktiviti untuk kanak-kanak bawah 9 tahun, atas 9 tahun dan remaja L dan P. Sementara kami ( para pelajar IPT + adik2 Matri ) menjayakan sukaneka, pertandingan kreatif, Amazing Race, dll makcik2 pula disibukkan dengan pertandingan memasak perseorangan dan juga berkumpulan. Semua aktiviti berlangsung sehingga waktu zohor dan setelah itu kami menjamu selera dengan makanan yang dimasak secara gotong-royong oleh sahabat2. Biasalah kalau yang dah tahu juadah yang dimasak oleh Ustaz Din, Ustaz Shaari dll rasanya bagaimana. Sudah pasti enak. Selesai menjamu selera, solah Zohor, ada tazkirah oleh Ustaz Wafiq dan kemudian acara penyampaian hadiah dan seterusnya bersurai. Meriah dan sangat tergambar ukhuwwah, mahabbah yang terjalin antara makcik2 dan anak2 pelajar, remaja dan adik2 kecil dsb. Alhamdulillah. Saya sempat menangkap gambar sepanjang aktiviti dijalankan. Tengoklah...

ain dan nuha




baru nak bertolak nih..



memberi arahan kepada adik2 peserta lelaki 9 tahun ke atas.

adik2 mendengar arahan..

fasi pun dah tersilap kira kump...pening ke?

adik2 dari kump 4

kump 1

mencabar juga mengawal adik2 lelaki nih..sabar fiah

kak long menjalankan tugasnya...

ala comelnya adik2 cilik nih


di garisan mula untuk game 'tangki bocor' versi puteri

bola ping pong dan tangki yg dilubangkan ( 20 lubang )

baldi berisi air...

cepat...cepat isi air..tutup jari..

dah nak menang ni...jangan panik.

kami dah kalah...

pertandingan menyalakan api versi lelaki ..hazwan jd pengadil..

akif dan nyalaan apinya


mendengar dgn teliti sbb nak mandi sg..

demo dari salman + nabil utk permainan straw getah

ala..adik2 nih..tak lepas ma'rof dan akif

geli hati tgk gelagat 'tak sabar' kawan2 len..

sabar dik..sabar..

kalau program tak dek aktiviti tutup mata..tak sah...

beratur tunggu giliran..

laluan bertali rafia..mcm traffic light dlm air jeh.

macamana perasaan dlm air smbil tutup mata yea?

adik comel..hazirah-izzah-ala tak ingat nama..

tunduk jgn tak tunduk..selam pun boleh

nuha dan amni..lega dan happy bila dah habis..


" meh abg ikat ketat2" kata salman kepada irfan.

gedebush..adik2 putera kena terjun smbil
mata tertutup ke dlm sungai..dibuli dek abg fasi..


ni pengawal lalu lintas dlm sungai..= )

adeh..

menanti dgn sabar saat utk terjun..

cantik beratur satu kump biru...

jaga elok2 anak orang tuh..

muaz pun jadi pengawal lalu lintas..? ke pengacau??hehe

ini daniel..antara yg awal tunjuk berani.sekarang apa dah jadi..
rasa kecut sendiri.kena paksa dek muhaimin.


setelah cuba utk mengalah.tp daniel tetap berani dalam kecut.sambil kena
provok dgn abang2 yg nakal nih..kenalaa dia tunjuk macho..


terjun jugak si daniel ni..berani pun..alhamdulillah.

cikgu idris, pakcik abral..melihat kawasan sekitar
dan aktiviti yg dijalankan


ni sorang lagi..irfan ghazali..hero kg yg mulanya berani
dalam takut..tp terbukti keberaniannya..


tersengih tgk gelagat adik2

irfan mendarat dlm sungai dgn selamat..alhmd

dah habis aktiviti.sessi makan lah..jom makan..

makcik2 dan anak2 kecil makan di pondok

selesai makan..as-solah..

beginilah mudah dan indahnya Islam itu..

dari jauh ku bersyukur dan terharu melihat adik2 yg
menyahut seruan Illahi tak kira di mana walau
dalam kebasahan...


antara hamper untuk pemenang.. fasi dapat jugak !

masa majlis tazkirah sebelum penyampaian hadiah..

Wallahua'lam..setakat tu je gambar yg dapat dikongsi.Rasa mcm dah terlalu banyak. Time penyampaian hadiah, saya tak sempat amik gambar sbb sy terlibat. Agak kalut dan malu pada makcik2 dan pakcik2.. dan kemudian bersurai. Terlalu banyak untuk dikongsi dan i believe in " picture tells us a thousand word and story "..

Penghargaan untuk adik2 dan rakan2 yg sama2 bekerja dgn gembira semasa sukaneka Hari Keluarga Matri. Antaranya, Nazihah,Nik Nadiah,Sofiyah, Maryam Jameelah, Masyitah, Nailah, Nurul Hidayah,..adik2 matri : Salman, Nabil, Mu'az, Suhaib, Adil, Shakirudin, Hazwan, dll. Semoga kerja2 dan usaha kita bermanfaat utk Islam dan dikira disisiNya.





1 comment:

salman said...

hurm....
trima kasih kak nawal sbab masukkan cerita nie dalam blog anti..
ana tak sempat buat cerita nie..
hmm..banyak pengalaman dapat dari program tu..semoga dapat memperbaiki diri dari masa ke semasa...
semoga kita disayangi Allah..